sandrahinton logo

Port Hercule

Project area : 300m2 + studio 12m2
Scope: Engeco
Location: Monte-Carlo, Monaco
Completion date : 2023

The current owners are the children of the original owners, and their wish was to renovate the space for the purpose of renting it out. This project is a gut renovation of an apartment in a high rise on Port Hercules, the main harbor of Monaco. Located on the 8th floor of the building, the apartment has a singularly breathtaking view of the harbor, the Rocher (where the Palace is located), the cliffside of Monte-Carlo and its world-famous Casino, as well as the Mediterranean. The interior of the apartment was still in its original state when Studio Hinton started working on it. The building was designed and built in 1966, by the original owners of the apartment. At the time, much attention was put into the architectural details and the selection of quality materials, so the place was still in very good condition. It was, however, in desperate need of modernization and needed to be brought up to code. The apartment only changed hands 

once. It is a spectacular piece of real estate, complete with a studio for a domestic employee as well as two parking spaces. Due to its prime location and the clientele it will attract, the brief was to turn this apartment into a luxury home. The entire floor plan was restructured to give it a more open and modern feel, more straight forward flow, and a back of the house access that connects the building‘s back entrance, as well as the studio, to the kitchen and laundry room. Much attention was put into creating a layout that allows for a clear separation of the “public” part of the apartment, where the dining and living rooms are located, as well as the entrance hall, guest toilet, kitchen and laundry room, and a clear “private” part of the home, with all the bedrooms, en-suite bathrooms and walk-in closets. Much like then, quality materials are being selected and as the owners grew up in this apartment, it is an emotional affair and there is a strong wish to do it justice. 

RENDERINGS GALLERY

POST RENOVATION GALLERY